PROJEKT OGRODU PRZY DOMU SZEREGOWYM W TYCHACH


Niewielka przestrzeń przy domu szeregowym została tak zaaranżowana, aby udało się wygospodarować trzy strefy wypoczynku. W tym celu wykorzystano w projekcie, część aktualnie nie zagospodarowaną, służącą jako przejście do głównej części ogrodu. Czterometrowy pas terenu przylegający do boku budynku, wykorzystano na stworzenie pawilonu wypoczynkowego z pięknym widokiem na łąkę i pobliski las.

W związku z bardzo ładnym krajobrazem w tej części ogrodu zdecydowano się na usunięcie części ogrodzenia w miejscu Tarasoli. Docelowo boki pawilonu mają być oszklone, aby móc z niego korzystać również w chłodniejsze dni, natomiast rozsunięcie szklanych połaci będzie umożliwiało korzystanie z kolorowej łąki oraz kojącej atmosfery pobliskiego lasu.
Dojście do podestu z Tarasolą umożliwia ścieżka wykonana z betonowych płyt ułożonych na grysie granitowym, po obu stronach ścieżki zostały zaprojektowane rabaty. W związku z szarą elewacją zaaranżowane rabaty mają intensywnie zielony kolor, a wybrane gatunki traw docelowo mają nie zasłaniać linii ogrodzenia.   Od Tarasoli ścieżka przechodzi do głównej części ogrodu, w której zaplanowano taras z wygodnymi krzesłami i szarym stołem. Do tarasu przylega fragment rabaty wysypanej ozdobnym błyszczącym czarnym otoczakiem, w centrum rabaty znajduje się wielopniowe drzewko, które możemy podziwiać również z salonu. Czarne otoczak znalazł również zastosowanie przy placyku z biokominkiem. Czarny kolor kamienia nawiązuje do elementów znajdujący się w projekcie wnętrz. Z tarasu można przejść po płytach umieszczonych w trawniku do niewielkiego placyku z dwoma fotelami i kominkiem gazowym, przy którym można się ogrzać w chłodniejsze dni.